T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
1. Planowanie i ocena żywienia
Uczeń:
  1. klasyfikuje składniki pokarmowe oraz określa ich źródła;
  2. wyjaśnia wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka;
  3. charakteryzuje przemiany składników pokarmowych w organizmie człowieka;
  4. przestrzega norm i przestrzega zasad planowania żywienia;
  5. planuje posiłki oraz układa jadłospisy;
  6. przestrzega zasad zamienności produktów;
  7. oblicza wartość energetyczną i odżywczą potraw;
  8. stosuje metody oceny sposobów żywienia;
  9. ocenia jadłospisy i podejmuje działania korygujące, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia;
  10. korzysta ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia;
  11. rozróżnia alternatywne sposoby żywienia;
  12. rozróżnia zagrożenia zdrowotne wynikające z nieracjonalnego żywienia;
  13. określa rolę instytucji zajmujących się problematyką żywienia.
2. Organizowanie produkcji gastronomicznej
Uczeń:
  1. przestrzega zasad planowania produkcji potraw i napojów;
  2. planuje produkcję potraw i napojów;
  3. kontroluje procesy produkcji potraw i napojów;
  4. ocenia jakość sporządzonych potraw i napojów;
  5. rozróżnia rodzaje kart menu;
  6. opracowuje karty menu zawierające informacje dotyczące wartości odżywczej potraw;
  7. oblicza zapotrzebowanie na surowce i półprodukty;
  8. sporządza kalkulację cen potraw i napojów;
  9. opracowuje receptury gastronomiczne;
  10. korzysta ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania i rozliczania produkcji gastronomicznej.
3. Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych
Uczeń:
  1. klasyfikuje usługi gastronomiczne;
  2. przygotowuje oferty usług gastronomicznych;
  3. klasyfikuje usługi gastronomiczne;
  4. przygotowuje oferty usług gastronomicznych;
  5. planuje działania związane z promocją usług gastronomicznych;
  6. kalkuluje koszty usług gastronomicznych;
  7. prowadzi sprzedaż usług gastronomicznych;
  8. planuje usługi gastronomiczne;
  9. dobiera metody i techniki obsługi do rodzaju usług gastronomicznych;
  10. przygotowuje miejsca wykonania usług gastronomicznych;
  11. dobiera zastawę i bieliznę stołową;
  12. dobiera urządzenia i sprzęt do wykonania usług gastronomicznych;
  13. użytkuje sprzęt i urządzenia do wykonania usług gastronomicznych;
  14. wykonuje czynności porządkowe, rozlicza sprzęt, zastawę i bieliznę stołową po wykonaniu usług gastronomicznych;
  15. korzysta ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania i rozliczania kosztów usług gastronomicznych.